Leerlingen kweken zelf tulpen in de klas

Leerlingen kweken zelf tulpen in de klas

De leerlingen van basisscholen De Springschans en De Dolfijn in Uithoorn waren blij verrast toen ze vandaag hun teeltkarren in ontvangst namen! Ze gaan de komende weken als echte kwekers op hun eigen mobiele kar tulpen telen, oogsten én verkopen. De opbrengst komt volledig ten goede van de leerlingen en de school.

Er zitten ruim vierhonderd tulpenbollen in de kratten die op de mobiele teeltinstallatie staan. De verzorging van de bollen ligt volledig in handen van de jonge tulpenkwekers. Ze moeten er zelf voor zorgen dat de bollen voldoende licht krijgen, ze  met hun wortels in het water staan en op het juiste moment geoogst worden. Met speciale LED-verlichting, een tijdschakelaar en goede uitleg van oud-kwekers zijn de leerlingen verzekerd van een goede oogst.

Als de tulpen zijn geoogst, bepalen de leerlingen zelf wat ze met de tulpen doen. Weggeven of verkopen? Wie zijn dan de gelukkigen en waarom? En als ze verkocht worden: tegen welke prijs doe je dit en hoeveel tulpen doe je in een bosje? Hoe ga je de tulpen verpakken? Over al deze vragen moeten de leerlingen met elkaar nadenken: samenwerken, naar elkaar luisteren en een plan maken.

Battelen
Tijdens deze battle gaan de leerlingen niet alleen zelf kweken, maar gaan ze ook ‘de strijd’ aan met de andere deelnemende scholen in de regio: welke school kweekt de mooiste tulpen, schrijft het leukste verslag of verzint een originele manier om de zelfgekweekte tulpen te verkopen? Deze school wint de battle. In deze editie van de Tuinbouw Battle doen in drie rondes bijna 400 leerlingen van zes scholen uit de regio mee. Naast De Springschans en De Dolfijn zijn dat De Oosteinderschool, De Jozefschool en IKC Triade uit Aalsmeer en OBS Kudelstaart Dalton uit Kudelstaart.

Kennismaken
Het doel van de Tuinbouw Battle is om leerlingen kennis te laten maken met de veelzijdige wereld van de tuinbouw. Alle aspecten van de sector komen in de battle aan bod: van teelttechniek en marketing tot aan handel, verkoop en prijsbepaling. De leerlingen maken volgens Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer op een leuke manier kennis met de tuinbouw. “We kweken in deze regio miljoenen bloemen en planten die de hele wereld over gaan. Maar het is voor de tuinbouwbedrijven moeilijk om goed gekwalificeerde medewerkers te vinden. Met dit project maken leerlingen kennis met deze innovatieve sector waardoor ze in de toekomst misschien wel kiezen voor een carrière in de tuinbouw.”

De Tuinbouw Battle in de Greenport Aalsmeer wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centralen, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v