Wat is de beste LED-strategie voor freesia’s?

Wat is de beste LED-strategie voor freesia’s?

Steeds meer teelten schakelen over op LED-lampen. Die verbruiken namelijk aanzienlijk minder energie dan SON-T-lampen. In de teelt van freesia heeft LED nog een extra voordeel: de lampen produceren nauwelijks warmte en passen dus prima bij een koudere teelt als die van freesia. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzocht welke lichtstrategie telers het beste kunnen hanteren om het maximale uit LED te halen. Zo bleken freesia’s anders te reageren op verrood licht dan verwacht.

Het onderzoek vond plaats in de onderzoekslocatie IDC Led. Er werd onder meer gekeken naar het effect van de daglengte op de freesia’s. Daarbij werden twee behandelingen vergeleken: een langere behandeling (16 uur) met een lage lichtintensiteit (150 µmol/m2/s), en een kortere behandeling (12 uur) met een hoge lichtintensiteit (200 µmol/m2/s). De totale lichtsom was bij beide behandelingen gelijk (8,6 mol/m2/dag). De tweede behandeling zorgde voor een hogere productie. Die productie was zelfs vergelijkbaar met de productie van een hogere totale lichtsom met 16 uur hoge lichtintensiteit.

De impact van kleur
In het onderzoek werd ook gekeken naar het effect van verschillende lichtkleuren op de productie. Zowel een hoger als een lager percentage blauw licht zorgde voor een hogere productie dan het gangbare percentage blauw licht. De verwachting was dat toevoeging van verrood zou zorgen voor langere bloemtakken. Dit bleek niet het geval. Toevoeging van verrood zorgde voor bloeiversnelling en een haakaanleg hoger op de steel waardoor de haken gemiddeld juist korter bleven.

Het onderzoek naar het effect van het lichtspectrum bij freesia’ is onderdeel van het onderzoeksproject ‘Led met de zon mee’ en wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron: programma om implementatie van LED-belichting te stimuleren.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v