Plantaardige kleurstoffen voor fossielvrije textiel

Plantaardige kleurstoffen voor fossielvrije textiel

De textielketen (vezels en hulpstoffen zoals kleurstoffen) is een van de grootste gebruikers van fossiele grondstoffen. Daarnaast is de industrie verantwoordelijk voor (water)vervuiling, onder andere door het verven van textiel. In het verleden werden stoffen geverfd met kleurstoffen van natuurlijke oorsprong, afkomstig van planten, insecten of niet-organische materialen zoals aarde of mineralen. Toen de chemische industrie zich verder ontwikkelde, bleken synthetische kleurstoffen een intensere en uniformere kleur te geven en goedkoper te zijn in productie. Met de toename van het aandeel chemische kleurstoffen gingen kennis en ervaring over natuurlijke kleurstoffen verloren. De laatste jaren neemt de belangstelling voor natuurlijke kleurstoffen echter weer toe.

Wageningen University & Research investeert strategisch geld in de transitie naar hernieuwbare materialen die worden toegepast in onder andere de textielketen. Onderzoekers vanuit meerdere disciplines hebben samengewerkt aan een project met als doel plantaardige kleurstoffen te selecteren die kunnen worden gebruikt in een fossielvrije textielketen. Hierbij was het streven de gehaltes van de hoogwaardige kleurstoffen te kunnen sturen met raskeuze en teeltstrategie, en het valoriseren van de zijstromen van het productiesysteem.

Het selecteren van gewassen voor kleurstoffen
In dit project zijn we op zoek gegaan naar gewassen met een tweeledige functie, waarbij de kleurstof het oogstbare product zou zijn, naast vruchten (bv. tomaat), bloemen (bv. goudsbloem) of stengels voor vezels (bv. brandnetel). Deze gewassen zouden onder gecontroleerde omstandigheden (zoals kassen of Vertical Farms) kunnen worden geteeld, zodat de gehaltes aan inhoudsstoffen zoals kleurstoffen op een duurzame manier gestuurd zouden kunnen worden. Op basis van deze vereisten hebben we een inventarisatie gemaakt van plantensoorten die natuurlijke kleurstoffen zouden kunnen leveren om textiel te kleuren. Uit de inventarisatie bleek echter dat gewassen die waardevolle kleurstoffen in hoge concentraties bevatten, voornamelijk bomen zijn die binnen geteeld kunnen worden, of kruidachtige planten die geen ander oogstbaar product hebben dan de kleurstof. Dat betekende dat we de uitgangspunten hebben veranderd, en gewassen hebben geselecteerd op hun waarde als producent van waardevolle natuurlijke kleurstoffen, op hun geschiktheid om in kassen geteeld te worden, op de genetische diversiteit van deze gewassen en de mogelijkheden voor valorisatie van de zijstromen van deze productiesystemen. Op basis van deze evaluatie hebben we twee interessante gewassen geselecteerd die het potentieel hebben om vanuit ieder perspectief aan de vraag te voldoen.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v