Verduurzamen middelen met Euro Plant Tray

Verduurzamen middelen met Euro Plant Tray

Met het verduurzamen van de logistieke middelen wil Royal FloraHolland een steentje bijdragen aan het verminderen van plastic afval in de keten. Euro Plant Tray is daar een mooi voorbeeld van. Het is een initiatief van partijen uit alle schakels van de Europese sierteeltketen om een meermalige plantentrayserie te introduceren inclusief het bijbehorende poolmodel. Ook Royal FloraHolland neemt deel in dit samenwerkingsverband. Jessy Lee Kemmers, consultant Logistieke Middelen, vertelt er meer over op de website van de veiling.

Nu maakt de keten voornamelijk gebruik van eenmalige plantentrays, die na gebruik gerecycled worden. Vanuit internationale politieke en maatschappelijke druk is de vraag ontstaan naar plantentrays die meermalig te gebruiken zijn, vertelt Jessy Lee. “Daarom startte Stiftung Initiative Mehrweg - een Duitse stichting die zich richt op transities naar meermalig te gebruiken verpakkingen - in 2021 een onderzoek naar een Europese, herbruikbare plantentrayserie. Vanuit dit onderzoek is uiteindelijk EPT ontstaan.”

Stap voor stap naar meermalig
"Het is lastig om een meermalige plantentray te ontwikkelen die aan de eisen van álle deelnemers voldoet. Je ziet dat er door EPT daarom gekozen is om in eerste instantie twee trays te ontwikkelen, die een aanzienlijk gedeelte van de Normpack-trays kunnen vervangen. Al deze Normpack-trays vervangen gaat met deze twee trays natuurlijk niet lukken, er zijn immers wel meer dan 80 soorten Normpack-trays. Het doel is dan ook om stap voor stap een werkend meermalig systeem te introduceren. De twee soorten die nu worden ontwikkeld, zijn vergelijkbaar met de gangbare Normpack 400-serie en beschikbaar voor een range aan potmaten van 10,5 tot 13 centimeter. Het is een vrij grote groep aan producten die hierin past”, legt Jessy Lee uit. "Er blijven zeker partijen die niet met deze specifieke trays kunnen werken, dat kun je niet voorkomen. Maar door te starten met twee trays waarmee een omvangrijk gedeelte van de markt uit de voeten kan, is de kans het grootst dat er genoeg draagvlak is voor de transitie.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v