Gardenkoala, Turkije

Gardenkoala, Turkije

Al ruim 10 jaar werkt Anthura samen met Gardenkoala, een Turks productiebedrijf en teler van vele soorten potplanten. Anthura sprak met Enes Kahya, manager van de orchideeën- en anthuriumproductie.

Kun je iets over jezelf vertellen?
Al sinds mijn kindertijd in mijn geboortedorp Samalil, nabij de stad Homs, in centraal Syrië, ben ik geïnteresseerd in planten en de plagen en ziektes die deze planten infecteren. Mijn ambitie was om landbouwkundige te worden. In 2001 behaalde ik een bachelor in Landbouwtechniek aan de Al Baath Universiteit in Syrië. Later, in 2010, behaalde ik een doctoraat in Plant Pathologie aan de China Agricultural University in Beijing, China. Tot 2012 werkte ik in Syrië als onderzoeker naar schimmelziekten bij de Algemene Commissie voor Wetenschappelijk Landbouwonderzoek. Sinds 2013 werk ik bij de Gardenkoala familie als gewasbeschermingsspecialist en vanaf in 2014 als manager van de orchideeën- en anthuriumproductie. Het is een mooie kans om te werken in het vakgebied waar mijn passie ligt.

Wat is de geschiedenis van het bedrijf?
Gardenkoala is in 1987 opgericht in de buurt van de stad Adana en begon met de productie van sierplanten in kassen met een oppervlakte van ongeveer 5.000m2. Vandaag de dag hebben wij 120.000 m2 aan kassen, waarvan 10.000 m2 glazen kassen. Naast de productie in open ruimtes, geschat op 100.000 m2, produceren wij jaarlijks ongeveer 10 miljoen planten. In 2010 bouwde Gardenkoala de eerste kas voor de productie van orchideeën op een oppervlakte van 5.000 m2 en was daarmee de eerste die de orchideeënteelt in Turkije introduceerde. De laatste orchideeënkas werd gebouwd in 2020, waardoor de totale oppervlakte voor de productie van orchideeën 18.000 m2 meter bedraagt. Het bedrijf heeft 9 plastic kassen en twee glazen kassen en elke kas heeft een milieucontrolesysteem en speciale instellingen die bijdragen aan het waarborgen van de juiste klimaatomstandigheden voor de productie van een verscheidenheid aan sierplanten. De orchideeënkassen hebben scherminstallaties (twee binnen- en één buitenscherm), luchtramen, pad-fan- en mechanische koeling, verneveling, verwarming, belichting, CO2-bemestingsunit en UV- en omgekeerde osmose-ontsmettings- en zuiveringssystemen. Wij streven naar een respectvolle productie voor natuur en mens en zijn de eerste MPS gecertificeerde producent van sierplanten in Turkije (MPS-GAP, MPS-SQ, MPS-ABC).

Lees het hele interview hier

Bron: Anthura

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v