Opening PASA vergroot duurzaamheid sierteelt

Opening PASA vergroot duurzaamheid sierteelt

Op 8 januari 2024 is de faciliteit geopend van Packed At Source Africa (PASA), onderdeel van Dutch Flower Group (DFG). Op de nieuwe, strategisch gelegen locatie in Kenia, worden boeketten direct vanaf de bron samengesteld wat vele kansen biedt voor internationale klanten, lokale werkgelegenheid én de Dutch Flower Group bedrijven. Een belangrijke stap in het vergroten van efficiency en verdere verduurzaming van de bloemensector.

De nieuwe locatie gelegen in Tilisi (tussen Naivasha en Nairobi) is gekozen om boeketten rechtstreeks bij de bron samen te stellen, voordat ze hun weg vinden naar internationale klanten, zowel via lucht- als zeetransport. Deze aanpak van boekettenproductie dichtbij de oorsprong minimaliseert niet alleen de afstand tussen de productie en de klant, wat zorgt voor de hoogste kwaliteit en versheid, het vermindert ook de ecologische footprint van het gehele proces.

Focus op innovatie en tracking systeem
Bij PASA worden boeketten naar keuze met de hand of met de band samengesteld door lokale medewerkers. Automatisering en innovatie heeft de focus en PASA voldoet aan alle Europese maatstaven voor ‘warehousing’ met onder meer een geavanceerd tracking systeem zodat er kan worden nagegaan waar de bloemen vandaan komen. Het sterke inkoopnetwerk van DFG in Kenia beschikt over vers beschikbare rozen maar ook vele andere soorten (zomer)bloemen. De kwekers hebben één ding gemeen: ze zijn altijd gecertificeerd conform de FSI Basket of Standards, een vereiste vanuit DFG.

Bijdragen aan Keniaanse gemeenschap
Door waarde toe te voegen bij de bron, streeft DFG er via PASA naar nog meer bij te dragen aan de Keniaanse gemeenschap, namelijk door werkgelegenheid te creëren en kennis over te dragen. Naast de productie van boeketten, wordt ook de lokaal geproduceerde bloemenvoeding alsmede de verpakkingen, zoals hoezen, op dezelfde locatie in Kenia verwerkt, wat extra werkgelegenheid genereert binnen de gehele keten. Bovendien draagt het verpakken ter plaatse bij aan het verminderen van onnodige uitstoot en het voorkomen van het heen en weer transporteren van producten.

Geïntegreerde aanpak
Jelle Griffioen, vanuit DFG verantwoordelijk voor PASA: “Alle processen vinden op één plek, dicht bij de bron, plaats in Kenia. Deze geïntegreerde aanpak ondersteunt niet alleen lokale werkgelegenheid, maar draagt ook bij aan verdere milieubewustzijn en vergroting van efficiëntie in de productieketen. Ik ben trots op wat we tot nu toe hebben bereikt en kijk uit naar het moment waarop we op volle kracht draaien. Met bijna 2000m2 aan ruimte is het doel dat we 1 miljoen boeketten per maand gaan samenstellen.”

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v