Lidstaten eisen nieuwe beoordeling EU

Lidstaten eisen nieuwe beoordeling EU

De Europese landbouwministers eisen een herbeoordeling van het Europese gewasbeschermingsbeleid. Eerder deze zomer kwam de Europese Commissie met een wetsvoorstel (SUR) om het gebruik en het risico van chemische gewasbescherming in de EU te halveren (zie bijlage). Daarbovenop stelde de SUR voor gewasbeschermingsmiddelen te verbieden in en nabij gevoelige gebieden, zoals natuur, oppervlaktewater en de gebouwde omgeving.

In een nitraatgevoelig land als Nederland zou het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen daarmee volledig worden verboden. Afgelopen maanden pleitte Glastuinbouw Nederland daarom met koepelorganisatie Copa-Cogeca voor herbeoordeling van de SUR. Met succes.

Al langere tijd klonk er in Brussel kritiek bij de landbouwministers op het wetsvoorstel. Zij vrezen dat de ingrijpende reductiedoelen zonder effectieve alternatieven de Europese voedselsoevereiniteit in het geding zal brengen. Verder maakt de Raad van de Landbouwministers zich zorgen over de positie van gevoelige gebieden in de SUR. Lidstaten voorzien fors areaalverlies, mede door de vage definities in het wetsvoorstel. Onder de huidige definities zou heel Nederland, net als België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Finland en delen van Frankrijk, worden aangewezen als gevoelig gebied, wat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen volledig zou verbannen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v