Turkije wil gasrotonde worden na wegvallen NordStream

Turkije wil gasrotonde worden na wegvallen NordStream

Ook in de komende week blijven de LNG-schepen naar West-Europa koersen. Deze maand worden er namelijk nog tien schepen verwacht in het Verenigd Koninkrijk, vier schepen hebben België als bestemming en zes schepen koersen af op de Nederlandse terminals in Rotterdam en de Eemshaven. De Aziatische LNG-prijzen liggen nog steeds fors lager dan de TTF-winterprijzen. Om de Aziatische prijzen (in $/MMBtu) om te rekenen naar euro’s per MWh is delen door 0,3 een goede benadering, aldus AgroEnergy.

Er op dit moment weinig verandering in de weersverwachting. De gemiddelde temperatuur wordt ook voor de komende weken enkele graden boven het langjarig gemiddelde ingeschat. De huidige situatie van beperkte gasvraag in combinatie met nagenoeg gevulde gasvoorraden betekent dat de huidige neerwaartse prijsdruk voor de korte termijn kan aanhouden.

Europese maatregelen
De Europese Commissie werkt momenteel diverse maatregelen uit die met name een weer oplopende gasprijs moeten gaan beteugelen. Zo zouden landen een deel (in ieder geval 15%) van het gas voor de gasvoorraden gezamenlijk moeten gaan kopen. Dit om te voorkomen dat landen tegen elkaar op gaan bieden en tegelijkertijd samen een sterkere onderhandelingspositie te hebben.
 
Verder wordt nagedacht over diverse maatregelen om de prijspieken, speculatie en de hoge volatiliteit die we de afgelopen maanden hebben gezien te beperken. Er wordt gedacht aan een dynamisch prijsplafond, met name op TTF (de grootste Europese gas handelsmarkt). Het is nog niet duidelijk bij welke prijs er zal worden ingegrepen en hoe dit er precies uit gaat zien. Daarnaast wordt er gekeken om een richtprijs voor LNG in te voeren. Dit zou eind maart 2023 bekend moeten zijn.
Op 20 en 21 oktober discussiëren de Europese lidstaten over de verschillende voorstellen in Brussel.
 
Gesprekken Turkije en Rusland
Tegelijkertijd zijn er gesprekken gaande tussen Rusland en Turkije. President Poetin heeft vorige week aangegeven dat het gas dat normaliter via de NordStream leidingen naar Europa zou gaan via Turkije omgeleid zouden kunnen worden. Turkije is lid van de NAVO en heeft de invasie in Oekraïne veroordeeld, maar heeft geen sancties tegen Rusland opgelegd. Turkije probeert een bemiddelende rol te vervullen tussen Rusland en het Westen. Woensdag heeft de Turkse president Erdogan gezegd dat zijn land een gasrotonde voor Russisch gas moet gaan worden. De vraag is of Europa hierin mee wil gaan.

Bron: AgroEnergy

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v