Op de been blijven met combinatieteelten

Op de been blijven met combinatieteelten

Telers zoeken nieuwe wegen om hun bedrijven ondanks de hoge energiekosten in de benen te houden. Combinatieteelten zouden mogelijk perspectief kunnen bieden. Op verzoek van Kas als Energiebron verkent onderzoeker Frank Kempkes van Wageningen University & Research dit jaar de mogelijkheden van een korte paprikateelt in combinatie met eigen opkweek en groene potplanten. Hij licht de achtergrond en de eerste ervaringen toe.

De energiehuishouding van (belichte) jaarrondteelten zoals paprika kenmerkt zich door een hoge teelttemperatuur en dito energie-input in de winterperiode, gekoppeld aan relatief trage groei. Hoge energieprijzen kunnen het interessant maken om andere teeltstrategieën te verkennen. Een nieuwe denkrichting is om later te planten (bijvoorbeeld vanaf half maart) en eerder te eindigen. In de donkerste en koudste periode van het jaar komt er dan ruimte voor gewassen die minder licht en/of warmte behoeven en intensiever kunnen worden geschermd.

Energievraag en waardeontwikkeling
Samen met een begeleidingscommissie van telers, waaronder zaadteler Maikel van den Berg (MR Seeds) en potplantenteler Erik Persoon (Forever Plants), ontwierp Frank Kempkes een proef voor Kas 2030, die is uitgerust met meerdere schermen, full LED en AVS-c met warmteterugwinning.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v