'Alleen samen met kwekers en kopers kunnen we piek 2023 succesvol maken'

'Alleen samen met kwekers en kopers kunnen we piek 2023 succesvol maken'

De energiecrisis heeft grote impact op de hele sierteeltsector. Niet alleen kwekers worden hard geraakt, alle schakels in de keten voelen de directe en indirecte effecten in hun bedrijfsvoering. De sterk fluctuerende energieprijzen zorgen voor grote onzekerheid in de markt, ook bij consumenten in binnen- en buitenland, zo geven Ruud Knorr en Leendert-Jan Plaisier van Royal FloraHolland aan in een column.

"Hoe ziet de wereld er uit over pak weg drie maanden? Wie het weet, mag het zeggen. Omdat op dit moment, meer dan gebruikelijk, onze logistieke processen en commerciële dienstverlening aan elkaar raken, schrijven we deze column samen. Dat biedt ons de mogelijkheid om het bredere plaatje te schetsen.

2021 was een jaar om met veel genoegen op terug te kijken. Met een groei van 17% in prijsvorming en 3% in volume, was er sprake van een topjaar voor onze coöperatie. Het beste jaar uit onze geschiedenisin termen van productomzet. Tien maanden later ziet de werkelijkheid er heel anders uit. Veel kwekers vrezen voor hun voortbestaan, de inflatie is ongekend hoog, vooral door buitengewoon hoge energieprijzen, en de koopkracht van Europese consumenten staat enorm onder druk. Mede door minder bestellingen van retailbedrijven in het directe kanaal is het volume voor de klok, tegen de trend in, dit jaar nogal abrupt toegenomen. Omdat de Nederlandse economie nog wel groeit, houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan."

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v