6 tips voor energiebesparing

6 tips voor energiebesparing

Om kosten te besparen in de glastuinbouw is het van belang om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Door middel van energiebesparingen en innovaties is er meer mogelijk met minder energie. Welk vorm van energiebesparing past bij jouw bedrijf, hangt af van het type teelt, soort kas en de huidige vorm van energieopwekking. Specialist Martin Meuldijk van Royal Brinkman heeft alle oplossingen op een rij gezet. 

Tip 1: Gebruik schermdoeken- en middelen
Ze zijn in elke kas te vinden, schermdoeken en -middelen. Met een schermdoek houd je warmte in de kas vast. Ook gedurende koude dagen en nachten, zonder behulp van een ketel of WKK-installatie. Houd hierbij rekening met het verlies van groeilicht en de bijkomende effecten op het gewas. Lees hier meer over de functies van schermdoeken in de tuinbouw. Een schermmiddel houdt de energie-instraling buiten waardoor de temperatuur in de kas niet te ver oploopt. Met de combinatie van de twee producten kan je een optimaal kasklimaat creëren en daarmee energie besparen.

Tip 2: Isoleer met folie
Gedurende de wintermaanden is het voordelig om gebruik te maken van isolerende folies in een warme teelt. Door de folies blijft de warmte binnen waardoor je minder hoeft te stoken. Een bijkomend voordeel is dat folies snel bevestigd kunnen worden. Er zijn twee soorten folies met een isolerende werking:
1. Isolerende folie voor aan de gevel
Is lichtinval belangrijk? Kies dan voor extra heldere gevelfolie die meer licht inlaat. Is lichtinval niet van belang, kies dan voor naturel gevelfolie.

2. Anti-condens folie (AC-folie)
Kenmerkend voor AC-folie is dat het condenswater zich verspreidt over het gehele oppervlak. Hierdoor laat het meer licht door en bespaar je op energiekosten. Lees hier meer over de ervaring met de vernieuwde AC-folie van Royal Brinkman bij teler Seasun.

Tip 3: Creëer een gelijkmatig klimaat met DryGair
Bij een hoge luchtvochtigheid in de kas wordt het vocht vaak afgezet door een minimumbuis en openstaande ramen. Door het open zetten van ramen verlies je veel warmte en CO2. Een goede oplossing is het gebruik van een DryGair unit.  DryGair onttrekt vocht uit de lucht en condenseert door koude panelen in de unit. Hierdoor blijft de warmte in de kas en kun je je de schermen én ramen gesloten houden. Bekijk hier meer over hoe je gas bespaart met DryGair.

Tip 4: Gebruik zonne-energie
Je kunt ook energie besparen door zonnepanelen te plaatsen. Wist je dat je zonnepanelen vergunningsvrij kunt plaatsen op het dak van het bedrijf? Hoewel de investering groot is, levert het direct besparing op de maandelijkse energiekosten. De elektriciteit van de zonnepanelen is direct beschikbaar in het bedrijf. Heb je onvoldoende ruimte op het dak maar wel een grote bassin? Dan kun je ook gebruik maken van drijvende zonnepanelen die worden verankerd aan de bodem. Lees verder over hoe je energie kan besparen met zonnepanelen.

Tip 5: Onderhoud je verwarmingssysteem
Een simpele manier om energie te besparen is door regelmatig onderhoud uit te voeren aan je verwarmingssysteem. Bij het gebruiken van een ketel is de kwaliteit van het suppletiewater namelijk niet altijd van goede kwaliteit. Dit resulteert in een slechte warmteoverdracht in het verwarmingssysteem en daarmee een lager energierendement. Als je dit jaarlijks monitort bespaar je tot 10% aan energie. Lees meer over hoe je energie kunt besparen met je verwarmingssysteem.

Tip 6: Verf je verwarmingsbuizen
Door je verwarmingsbuizen wit te verven kun je op een goedkope en eenvoudige manier energie besparen. Wit geverfde verwarmingsbuizen reflecteren namelijk tot 50% meer licht en tot 20% meer warmte afgifte. Hierdoor kun je de verwarming lager zetten. Wel dien je door temperatuurwisselingen, luchtvochtigheid en slijtage jaarlijks de buizen opnieuw te verven.

Bron: Royal Brinkman

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v