Watergekoelde full-LED bij Van Geel Orchideeën

Watergekoelde full-LED bij Van Geel Orchideeën

Phalaeonopsisteelt is een energie-intensieve teelt. Veel telers hebben tijdens de energiecrisis noodgedwongen de deuren moeten sluiten. Slechte enkele telers hebben het gered, waaronder Van Geel Orchideeën. De watergekoelde LED-armaturen hebben afgelopen jaar bewezen een grote meerwaarde te kunnen leveren voor zowel de plant als de energiehuishouding in de phalaenopsisteelt. Van Geel Orchideeën uit het Drentse Erica heeft ‘het licht gezien’ en is overgestapt naar full-LED belichting.

Sinds 2006 produceert Martijn van Geel ongeveer 30.000 planten per week, waarvan het grootste gedeelte van de planten twee takken heeft. Duurzaam telen staat hierbij hoog in het vaandel. De orchideeën worden geteeld onder de beste omstandigheden voor plant, mens en milieu. De overstap naar watergekoelde LED was daarom een logische keuze in een verdere verduurzaming van het bedrijf.

Efficiency slag
Bij de overstap van HPS naar full-LED neemt het lichtniveau met 60% toe en dalen de energiekosten met zo’n 25%. Dit is niet enkel te danken aan de hoge efficiency van de LED-armaturen van Oreon, maar zeker ook dankzij de mogelijkheid om restwarmte duurzaam te hergebruiken. De kas van Van Geel Orchideeën is opgedeeld in opkweek en afkweek. De restwarmte van de leds, wordt gebruikt om de afdeling opkweek te verwarmen naar 30°C. Hierdoor wordt de door de zuinige ledverlichting verbruikte energie volledig benut. Beide afdelingen zullen worden belicht met het Oreon LED-armatuur ‘Monarch High Efficiency’ met een output van ca 4400 μmol/s (max 4800 μmol/s). De keuze van Van Geel voor dit type armatuur is de hoge efficiency (3,6 μmol/J tot 3,9 μmol/J), de
mogelijkheid om het spectrum en de lichtintensiteit aan te passen en het feit dat de warmte van de leds, duurzaam te hergebruiken is in de kas.

Volledige controle
De LED-armaturen zullen worden aangestuurd door het Oreon LED Control Center, dat wordt aangesloten op de klimaatcomputer van Hoogendoorn. Dit biedt Martijn van Geel de flexibiliteit en controle waar hij naar op zoek was. De volledige kas is op te delen in een oneindig aantal groepen en direct te kunnen reageren op fluctuerende energieprijzen. Op deze manier is de belichting op elke vierkante meter van de kas volledig beheersbaar. Daarnaast blijft de lichtverdeling bij ieder lichtniveau gelijk wat van groot belang is bij een stilstaande teelt.

Samenwerking
De overeenkomst tussen Van Geel Orchideeën en Oreon is tot stand gekomen in samenwerking met Ledgnd, zij begeleiden de orchideeënteler tevens in het applicatie proces voor een subsidieregeling. De waterinstallatie wordt geïnstalleerd door Erik Creve van Indagro lighting bvba, voor de elektriciteitsinstallatie wordt gebruikt gemaakt van de aanwezige bekabeling en panelen en wordt daar waar nodig, aangepast.

Medio oktober zal de nieuwe belichtingsconfiguratie in 2,2-ha kas van Van Geel Orchideeën in gebruik worden genomen.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v