Meer belang terugwinnen latente warmte in de kas

Meer belang terugwinnen latente warmte in de kas

Op het EnergiekEvent in juni gaven de Wageningse onderzoekers Marcel Raaphorst en Feije de Zwart een presentatie over ontvochtigingsmethoden en de mogelijkheden hiermee latente warmte uit vochtige kaslucht terug te winnen. Nu de prijzen voor energie structureel zijn gestegen, neemt het belang van energiezuinig telen – en daarmee van warmteterugwinning – duidelijk toe. Welke systemen zijn er zoal en wat zijn de plussen en minnen?

Klik hier voor de presentatie

Voor gewasgroei is verdamping noodzakelijk, maar verdamping resulteert niet automatisch in groei. Te hoge vochtniveaus kunnen uiteenlopende problemen veroorzaken, zoals condensatie op gewasdelen en een grotere kans op schimmelinfecties, fysiologische problemen zoals guttatie, broeikoppen of glazigheid en een verstoorde opname of verdeling van nutriënten door de plant.
“Een goede vochtbeheersing in samenhang met overige groei- en klimaatfactoren is essentieel voor goede teelt- en bedrijfsresultaten”, vat Raaphorst de opdracht van telers samen. “Vanuit energetisch oogpunt wil je het teveel aan verdampingsvocht in de kaslucht zo efficiënt mogelijk afvoeren, dus zonder al te veel verlies of input van energie.”

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v