'Verhoging van de gasprijs slechts van korte duur'

'Verhoging van de gasprijs slechts van korte duur'

De Aziatische en Europese gasprijzen blijven om elkaar heen bewegen, waardoor er nog geen duidelijke ‘pull’ is richting Azië. Zeker voor Amerikaanse LNG-producenten weegt de langere reis voorlopig niet op tegen de iets hogere prijs aldaar. Zoals gezegd staan er bij de Europese terminals tientallen aanlandingen gepland voor de komende twee weken. De lagere temperaturen vanaf volgend weekend zullen de gasvraag aanjagen, maar dit is niet ongewoon voor de tijd van het jaar, meldt AgroEnergy in haar wekelijkse marktvisie.

"Er gaat een beperkt prijsopdrijvend effect van uit op de gasprijzen, maar zo lang de vrieskou niet doortrekt naar maart is dit waarschijnlijk van korte duur. Tegelijk met het koudefront valt ook de wind grotendeels weg. Dat stuwt de verwachtingen van de gemiddelde EPEX-prijzen voor volgende week omhoog naar 160 €/MWh."

Een potentieel risico voor komende zomer is het onderhoud aan de Noorse gasvelden en -installaties, geeft AgroEnergy aan. "In 2022 zijn veel werkzaamheden uitgesteld op verzoek van de EU, zodat de Noorse export op peil bleef terwijl het Russische pijpleidinggas steeds verder terugliep. Die werkzaamheden moeten nu ingehaald worden, waardoor met name in mei/juni en augustus/september honderden miljoenen kubieke meters gas minder geleverd worden. De exacte planning wordt na de winter duidelijk."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v