Geen grote prijsveranderingen

Geen grote prijsveranderingen

Er is weinig reden om grote prijsveranderingen te verwachten in de komende week. Meest interessant worden de spotprijzen elektriciteit. Ook voor komende week wordt weinig wind voorspeld, maar wel meer zon en duidelijk lagere temperaturen, aldus AgroEnergy.

De markt laat nog geen grote prijsstijging zien: baseload voor dit weekend noteert ca 110 €/MWh en voor komende week 135 € /MWh. Dat is lager respectievelijk vergelijkbaar met de EPEX prijzen van vandaag (donderdag), terwijl je hogere prijzen zou verwachten. In Duitsland zien we vergelijkbare prijzen. De kans is groot dat de trendmatige daling op korte termijn gasprijzen deze week niet doorzet, maar dat de prijzen stabiliseren of iets terugveren. De kou zal beslist het gasverbruik opstuwen, waar handelaren gewoonlijk op reageren met hogere prijzen.
 
Geen grote veranderingen lange termijn verwacht
Voor de lange termijn zijn ook geen grote veranderingen voorzien. Er is onzekerheid over de CO2 emissierechten. De onzekerheid over gas in de markt is sinds midden januari sterk verminderd Afgelopen week herhaalde het Internationaal Energie Agentschap dat de gasbalans voor Europa en wereldwijd krap is. Tegelijk is de huidige aanvoer en voorziene terminal capaciteit voldoende om de waarschijnlijk benodigde 50% in de voorraden bij te vullen voor winter ’23.

De grote onbekende in het spel is de gasvraag. Deze is al maanden 25-30% lager dan gemiddeld over de periode 2016-2021. De gasbalans is prima te handhaven met het lagere verbruik. Maar gaat het verbruik weer toenemen bij de huidige lagere prijzen, die vertraagd en dus pas in de loop van 2023 doorwerken bij bedrijven en huishoudens? Hoeveel van de vraagvermindering is structureel door energiebesparing of omschakeling naar andere energiesoorten. En hoeveel is prijs gedreven en dus tijdelijk?  Het antwoord op die vraag zal de prijsontwikkeling op de lange termijn bepalen, maar dat antwoord is voorlopig nog niet bekend.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v