Gasvraag weer omlaag

Gasvraag weer omlaag

Vanaf het komende weekend lijkt het weerbeeld flink te gaan veranderen. Volgens de laatste weersverwachting zal de wind in het weekend al flink gaan aantrekken tot windkracht 5. En vanaf aanstaande maandag krijgen we een periode met neerslag en een beduidend hogere temperatuur. Dit komt doordat het lage drukgebied dat de huidige kou veroorzaakt naar het oosten zal bewegen. Begin volgende week is de verwachting dat het kwik in Nederland boven de 10 graden zal liggen.

De gasvraag zal daardoor om twee redenen lager gaan uitvallen, laat AgroEnergy weten. De warmtevraag zal aanmerkelijk lager zijn, maar ook zal de elektriciteitsopwekking uit windenergie een deel van de gasvraag doen wegvallen. Er is daarmee daalruimte voor de kortetermijnprijzen van zowel gas als elektriciteit. De prijs voor week-vooruit-gas handelde woensdagmiddag al ruim 6 €ct/m3 lager dan het dag-vooruit handelsproduct. De inschatting die de markt van de EPEX-spotprijs voor het weekend en volgende week afgeeft, is bijna een halvering. Beide handelen namelijk rond de 210 €/MWh.

Goede aanvoer LNG
Ook de LNG leveringen blijven doorgaan. Volgens de huidige inzichten staan er tot het einde van dit jaar nog zes LNG-leveringen bij de Gate terminal in Rotterdam gepland. Maar ook in de ons omringende landen in de aanvoer goed. Groot-Brittannië blijft met 13 schepen favoriet, maar ook in het Belgische Zeebrugge worden er zes schepen verwacht.
Zolang de gasaanvoer en de hogere temperatuur blijft, lijkt de kou ook wat prijsvorming betreft uit de lucht.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v