Geen wildgroei aan duurzaamheidslabels meer

Geen wildgroei aan duurzaamheidslabels meer

Duurzaamheid: het blijft voor velen, ook in de sierteeltsector, een moeilijk en abstract begrip. Welke bloemen of planten zijn beter voor het milieu? De wirwar aan certificaten en keurmerken – wel meer dan honderd - helpt niet om daar achter te komen. “Er ontstond een grote behoefte aan één rekenmethode voor de sector, die betrouwbaar, verifieerbaar én vergelijkbaar is”, vertelt Albert Haasnoot, programmamanager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland. En die is er nu.

“Tien jaar geleden is door de Europese Commissie de PEFCR gelanceerd: de Product Environmental Footprint Category Rules. Het doel hiervan is om de milieu-impact van producten in de brede zin – niet alleen van bloemen en planten, maar ook van veevoer tot computers – inzichtelijk te maken. De methodiek voor de sierteelt in het bijzonder, de FloriPEFCR, is gestart in 2020 en is gebaseerd op de voorloper, toen nog Hortifootprint geheten”, legt Haasnoot uit.

Een consortium van bedrijven, Wageningen University & Research en Royal FloraHolland is aan de slag gegaan met het opstellen van Europese rekenregels om de milieufootprint van sierteeltproducten te berekenen. Die regels samen moeten dan dé sectorstandaard voor de sierteelt worden. Bij de beoordeling wordt op zestien milieu-indicatoren gelet, bijvoorbeeld op klimaatverandering, gebruik van fossiele brandstoffen, eco-toxiciteit, gebruik van water en land.

“Het is de bedoeling dat per product inzichtelijk wordt waar precies die milieu-impact zit”, gaat Haasnoot verder. “Vaak gaat het om gasgestookte producten uit een kas, of om producten die per vliegtuig vervoerd worden. De Europese Commissie zegt dus eigenlijk tegen bedrijven: weet waar je impact zit en waar je zou kunnen verbeteren.”

“De FloriPEFCR voorkomt greenwashing door bedrijven en zorgt voor een gelijk speelveld. De resultaten zijn immers betrouwbaar en vergelijkbaar. We willen op een eerlijke manier laten zien welke milieu-impact een product heeft. Het doel is uiteindelijk om inzicht te krijgen, zodat we de milieu-impact van sierteelt kunnen verlagen. Daarbij werken we samen met Floriculture Sustainability Initiative (FSI), die al over mandjes met duurzaamheidscertificaten beschikt. Het is dus een ketenbrede aanpak.”

Lees hier meer

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v