Blog: Land van te weinig en teveel

Blog: Land van te weinig en teveel

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Ik ben er enige tijd, vanwege covid, tussenuit geweest en heb veel tijd gehad allerlei media in ons kikkerlandje uitvoerig te volgen. En er zijn mij een paar zaken opgevallen.

Ik realiseer mij dat wij in één de beste landen ter wereld leven. Ik ken echt geen land waarvan ik denk dat zou ik graag willen inruilen voor Nederland. En toch lijkt het alsof er van alles fout gaat. Het is de laatste tijd toch wat onrustig in de Nederlanden.

We hebben te weinig monteurs, te weinig leraren, te weinig zorgpersoneel, te weinig treinpersoneel, te weinig chauffeurs, te weinig beveiligers, te weinig politieagenten, te weinig soldaten, te weinig medewerkers kinderopvang, te weinig productiemedewerkers en verder te veel om op te noemen. Maar de afgelopen 15 jaar waren we toch gek van de marktwerking? Alles kon beter, efficiënter en goedkoper. Concurrentie was goed voor het volk en de business. Maar ja, nu er sprake is van een tekort aan personeel in vele sectoren wordt het stil rondom de marktwerking. Ja, het minimum loon mag wel iets omhoog en hier en daar wordt de CAO met een paar procent opgehoogd. Maar van echte marktwerking op het salarisfront is nog niet veel te merken. De politiek en de werkgevers passen de marktwerking toch wel een beetje selectief toe. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Maar er zijn ook sectoren waar er nauwelijks sprake is van marktwerking. Er zijn te weinig politici met moed, te weinig politici met visie, te weinig huizen, te weinig stageplaatsen, teveel dieren, teveel shit en CO2, te weinig laadpalen, te weinig elektriciteitsnetwerk, te weinig huisartsen, te weinig studentenkamers, te weinig zonnepanelen, te weinig warmtepompen, etc.

Maar er is een teveel aan talkshows, een teveel aan bondscoaches, een teveel aan virologen en andere zogenaamde experts, een teveel aan politieke partijen, een teveel aan pluchklevende bestuurders, een teveel aan overbetaalde managers en natuurlijk een teveel aan buitenlanders. Maar... dat laatste klopt helemaal niet! Zonder al deze buitenlanders zou onze economie allang tot stilstand zijn gekomen. We hebben ze hard nodig en moeten zuinig op hen en elkaar zijn! Maar ja, als we dat aan malafide uitzendbureaus overlaten, gaat het vaak wel heel erg mis. Het zijn de scholieren en de buitenlandse collega's die ons redden!   

Zoals een deel van een oud spreekwoord aangeeft: "ik wens u, ondanks alles, genoeg personeel dit seizoen!"

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v